top of page

Bezienswaardigheden   Den Bosch

 

Bezienswaardigheden Den Bosch heet officieel 's-Hertogenbosch. Dat betekent 'het bos van de hertog'. Die hertog was Hendrik I van Brabant. Hij verleende stadsrechten en de bijbehorende handelsprivileges. Om vreemde legers en plunderaars buiten te houden, werden vroeger rond veel steden verdedigingsmuren gebouwd. Zo ook rondom Den Bosch. Later verschenen er nog wallen en bastions. In Den Bosch zijn daar nog grote delen van terug te vinden. Maar er is veel meer dat deze bourgondische stad bezienswaardig maakt. Wat dacht je van de Middeleeuwse Sint-Jan Kathedraal, de Drakenfontein, het standbeeld van Jeroen Bosch of het unieke ondergrondse grachtenstelsel de Binnendieze. Een overzicht van de meest bezienswaardige plekken in Den Bosch.

 

Binnendieze

 

De Binnendieze in Den Bosch is een van de voornaamste bezienswaardigheden in de stad. Het is een uniek stelsel van een aantal stromen in de binnenstad van Den Bosch die deels overbouwd zijn. De Binnendieze is daarmee een waterstelsel dat zich voornamelijk ondergronds bevindt. Grote delen van de binnendieze zijn met zogenaamde 'fluisterbootjes' te bevaren. Zo'n tochtje geeft je een heel andere kijk op de stad en haar interessante historie. Dit effect wordt versterkt door het feit dat de Binnendieze van oudsher werd gebruikt om ambachtspanden te bevoorraden en zich daarom aan de achterzijde van het straatbeeld bevind. Dit maakt de Binnendieze extra bijzonder want in Hollandse steden vind je de vergelijkbare grachten immers altijd aan de voorzijde van het straatbeeld.

 

Van de oorspronkelijke waterlopen waaruit de Binnendieze is ontstaan, is vandaag de dag slechts nog een derde deel in tact. Bij elkaar gaat het nu nog om een waterstelsel van ongeveer 12 kilometer lengte waarvan ruim 3,5 kilometer bevaarbaar is en maar liefst 1,3 kilometer overkapt is. De overkappingen zijn met name ontstaan omdat Den Bosch in het verleden nauwelijks ruimte had om zich uit te breiden. Juist deze dichte bebouwing in combinatie met deze binnenwateren leverde aan de eerste helft van de vorige eeuw epidemieën op die het stadsbestuur in de jaren ’60 van de vorige eeuw zelfs bijna deden besluiten om die "stinksloot", de Binnendieze, te dempen. Gelukkig werd daar door een groepje fanatieke Bosschenaren een stokje voor gestoken. Er is tot aan de Raad van State geknokt voor het behoud van de Binnendieze en daar zijn de bewoners nu maar al te trots op!

Den Bosch

Drakenfontein

 

Wie Den Bosch wel eens met de trein heeft bezocht, heeft ongetwijfeld al kennis gemaakt met de opvallende drakenfontein. De fontein staat immers op de rotonde direct voor het centraal station van Den Bosch. Het standbeeld werd geplaatst in 1903 en maakte deel uit van een door de gemeente uitgeschreven wedstrijd. Jonkheer Bosch van Drakesteijn, Commissaris van de Koning(in) in Noord-Brabant, had een nalatenschap gedaan om een gedenkteken op te richten voor zijn tweelingdochters die in 1881 op 17-jarige leeftijd waren overleden.

 

 

De gebroeders De Leeuw uit Nijmegen wonnen de ontwerpwedstrijd, maar architect van 't Zand Jules Dony (die ook de gevelrij aan de Stationsweg ontwierp) kreeg de uiteindelijke opdracht het ontwerp te maken voor de drakenfontein. Er zijn twee redenen waarom er voor een draak gekozen is. De eerste is omdat Den Bosch vroeger in een moerasgebied lag en een haast onneembare vesting werd voor landverovers waardoor de stad de bijnaam Moerasdraak kreeg. Een tweede verklaring is de achternaam van de financierder, Bosch van Drakensteijn. Dit wordt verder in kracht bijgezet omdat de draak een schild vasthoudt met het familiewapen van Bosch van Drakensteijn.

W2 Poppodium  ( uitgaansgebied )

 

 

W2 Poppodium is een zaal voor popconcerten in 's-Hertogenbosch. Het is gelegen aan de Boschdijkstraat in de wijk Het Zand, in het pand van de voormalige sigarenfabriek Willem II.

W2 Poppodium kreeg in 2000 haar naam. De oude naam, Willem II Concertzaal, bestond sinds 1987, sinds men het pand betrok. In hetzelfde gebouw vindt men ook het W2 Popcollectief Den Bosch.

De Moriaan

 

Dit gebouw heeft een belangrijke historische waarde. Van oorsprong is het namelijk het oudste bakstenen huis van Den Bosch en sommigen beweren zelfs van Nederland. Het is gebouwd in de 13e eeuw en wordt tegenwoordig gebruikt door de plaatselijke VVV en Plein 79, een kroeg die zich in de kelder bevindt. Deze kelder bevond zich in de Middeleeuwen op de begane grond. In de loop der jaren is de stad zodanig opgehoogd dat je nu moet afdalen om in de kroeg te komen. In deze kelder zijn overigens nog 13e eeuwse balken te zien.

 

 

De Moriaan werd volgens de overlevering in 1220 gebouwd door Hendrik I van Brabant voor zijn vriend Beckerlijn. Er werden in die tijd soortgelijke panden gebouwd maar deze werden in de loop der tijd gesloopt of zijn inmiddels niet meer als zodanig te herkennen. Het is een gotisch bakstenen zaal huis met een rond torentje. In 1956 wilde de gemeente 's-Hertogenbosch dit pand slopen, om het verkeer meer ruimte te gunnen. In een speciale vergadering is uiteindelijk de minister gevraagd om een sloopvergunning te weigeren, wat uiteindelijk lukte. Het pand werd in de jaren zestig van de vorige eeuw gerestaureerd. Het gebouw is erkend als rijksmonument.

Find us

de rooi pannen

eindhoven

kaakstraat

 

Email us

 

Call us to book

 

©2023 by Ocean View. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Long Shadow
  • Google+ Long Shadow
  • Flickr Long Shadow
bottom of page