top of page

Met een bevolkingsdichtheid van 501/km² is Noord-Brabant bovengemiddeld verstedelijkt. De verstedelijking is in het midden van de provincie het grootst, waar de 'vlieger' (de stedenrij Breda, Tilburg, Eindhoven en 's-Hertogenbosch) zich bevindt, voor de rest is het een landelijke provincie. De provincie heeft bovendien haar landschappelijke waarden goed bewaard. Natuurschoon vindt men vooral in de nationale parken Loonse en Drunense Duinen, De Biesbos en De Groote Peel, in het vennengebied Kampina bij Oisterwijk, het Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, en in de bosrijke omgeving van Breda. Ook het gebied ten zuiden van Eindhoven genaamd De Kempen is een prachtig gebied met landerijen en bossen. In Heeze, ook ten zuiden van Eindhoven vindt men o.a. de Groote Heide (333 ha) en de Strabrechtse Heide (1500 ha). Op de Strabrechtse Heide bevindt zich het grootste ven van Nederland. Het Beuven meet 85 hectare.

Typisch Brabantse producten en recepten

Brabant en lekker eten, dat zijn twee begrippen die bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Bourgondische Brabanders weten hoe ze van het leven moeten genieten en doen dat vooral door hun smaakpapillen regelmatig op allerlei lekkers te trakteren.

typisch brabants

Brabantse koffietafel                                                    Traditiegetrouw wordt de Brabantse koffietafel ingeluid met een glaasje brandewijn met suiker. Vervolgens komen het Brabants roggebrood, luxe witbrood, ontbijtkoek en krentenbrood op tafel die royaal besmeerd worden met boter of reuzel en vervolgens belegd worden met bijvoorbeeld vette kaas, verse worst, zult of ham. Daarnaast kun je bij elke Brabantse koffietafel kiezen uit allerlei zoet beleg, zoals appelstroop, honing, jam en hagelslag. En zoals de naam van dit eetfestijn al aangeeft wordt al dit lekkers weggespoeld met een flinke sloot koffie.

Bossche bol                                                                              

 

Deze banketbakkersspecialiteit, die oorspronkelijk uit Den Bosch afkomstig is, wordt gemaakt door een flinke bol van soezendeeg (met een doorsnede van ca. 12 cm) doormidden te snijden en vervolgens te vullen met een royale klodder verse slagroom. Daarna wordt de bol overgoten met gesmolten pure chocolade, die wanneer het afgekoeld is een ietwat knapperige glazuurlaag vormt.

Brabants worstenbroodje                                               

 

Het Brabants worstenbroodje is een typisch Brabantse snack gemaakt witbrooddeeg en een heerlijk kruidige gehaktvulling.

Balkenbrij                                                                            

 

Balkenbrij is traditioneel boerengerecht dat al eeuwenlang in Brabant geliefd is en oorspronkelijk tijdens het slachtseizoen werd gemaakt. Vroeger bevatte balkenbrij vooral slachtafval van het varken, maar tegenwoordig stoppen de meeste balkenbrij liefhebbers er spekjes, lever en ribbetjes in. Deze worden samen met bouillon, boekweitmeel en een kruidenmengsel van onder andere zwarte peper, nootmuskaat, kruidnagelpoeder en anijszaad gekookt en daarna afgekoeld totdat je een soort vleestaart krijgt die je in plakjes kunt snijden. De meeste Brabanders bakken de plakjes vervolgens in een koekenpan met wat boter zodat de balkenbrij een lekker knapperig laagje krijgt. Balkenbrij is het lekkerst op krentenbrood.

 

Het Brabants en het Hollands zijn de twee meest gesproken variëteiten van het Nederlands.

 

Een belangrijk kenmerk van het Brabants is het persoonlijk voornaamwoord gij, dat in het Hollands het equivalent jij, in het Zeeuws het equivalent jie en hie en in het Limburgs de equivalenten de, doe, dich en diech heeft. Typerend is ook de vorming van verkleinwoorden door middel van het suffix -(s)ke en de typische vervoeging na gij. Het oude Zuid-Nederlandse waart gij wordt in het Brabants soms waarde (gij) (NB gij waart) - waarbij gij na de persoonsvorm nogmaals wordt toegevoegd indien men nadruk wil leggen (een voorbeeld van tautologie) - en hebt gij wordt in het Brabants soms hedde (gij). Ten onrechte wordt de uitgang -de in hedde gij gezien als een overblijfsel van het Middelnederlandse persoonlijk voornaamwoord voor "jij", du (dat in bijna alle andere Indo-Europese talen tot op heden voortleeft), terwijl het alleen een geassimileerde vorm van het persoonlijk voornaamwoord gij betreft. (taalhistorisch: komt ghi = enclitisch komdi >  "komde"). De verbogen vormen van gij verschillen per dialect, bv. voorwerpsvormen, waaronder: Oe (o.a. Midden Brabants), (J)ou of U.

Nederland: klompen, tulpen, kaas en molens…..

 

Wat betreft het stereotype imago dat de buitenlanders volgens jullie aan de Nederlanders geven, kan gezegd worden dat het onderwerp drugs er met kop en schouders bovenuit steekt. Coffeeshops, wiet, legalisering van de softdrugs e.d. worden hier het meest mee in verband gebracht.

Als er gekeken wordt naar de culturele kenmerken, valt op dat tulpen en klompen het meest geassocieerd worden met het beeld dat men van Nederland heeft. Ook worden de molens en de kaas niet vergeten. Op sociaal-politiek gebied wordt Nederland als een zeer vrij en liberaal land gezien met een vergaande tolerantie. Alles mag en kan in Nederland. Dit zie je ook weer terug in de Nederlandse politiek en wetgeving. Denk hierbij aan de homohuwelijken, de euthanasiewet en natuurlijk aan het drugsbeleid dat Nederland voert.

Amsterdam wordt ook genoemd als er over Nederlanders wordt nagedacht, evenals het uiterlijk van de Nederlander (opvallend lang, blonde haren en blauwe ogen) en het Nederlandse vervoermiddel bij uitstek: de fiets.

 

 

Het beeld dat de Nederlanders over zichzelf hebben, ziet er toch iets anders uit dan de bovengenoemde stereotypen van buitenlanders over de Nederlanders. Desalniettemin vinden wij ons land erg vrij en liberaal. Nederland is tolerant en vooruitstrevend, wat betreft de wetgeving en de vrijheid van godsdienst.

De Nederlanders vinden zichzelf gierig (voor zover deze discussiebijdragen in dit opzicht representatief zijn). We zijn zuinige mensen die geld belangrijk vinden en af en toe zelfs wel wat krenterig zijn. Daarnaast hebben we een nuchter karakter. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg; een representatieve uitspraak voor de Nederlandse omgangsvorm.

Iedereen is op zichzelf gericht. De Nederlandse maatschappij is een individualistische maatschappij, die multicultureel genoemd wordt. Veel Nederlanders spreken dan ook meerdere talen.

Als men over Nederland nadenkt, denkt men ook aan de eetgewoonten. Dagelijkse kost zoals boerenkool, stamppot, aardappels en vlees vinden we typisch voor Nederland. Ook drop, pepernoten en speculaas wordt Nederlands gevonden. Daarnaast is het Nederlandse zelfbeeld niet compleet zonder de fiets.

135.jpg
bossche-bol.jpg
Brabantse-koffietafel-003-e1368471847541.jpg
worstenbroodje.jpeg
Find us

de rooi pannen

eindhoven

kaakstraat

 

Email us

 

Call us to book

 

©2023 by Ocean View. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Long Shadow
  • Google+ Long Shadow
  • Flickr Long Shadow
bottom of page